fi | en

Alueellinen syöpäkeskus

Alueelliset syöpäkeskukset perustettiin vuonna 2018 kaikkiin yliopistosairaaloihin Sosiaali- ja terveysministeriön aloitteesta. Näiden kehittämisyksikköjen tarkoituksena on edistää palvelujärjestelmän toimivuutta sekä tutkimuksen tiiviimpää nivoutumista potilaiden hoitoon. Alueellisten syöpäkeskusten perustajajäseniä ovat kullakin alueella oman yhteistyöalueen hyvinvointialueet sekä paikallinen yliopisto. Yhdessä nämä viisi alueellista syöpäkeskusta ja HUSissa sijaitseva koordinaatioyksikkö muodostavat kansallisen syöpäkeskuksen, FICANin.

Sisä-Suomen syöpäkeskuksen (FICAN Mid) sopijakumppanit ovat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueet sekä Tampereen yliopisto. Tämä 3,3 -henkinen yksikkö sijaitsee hallinnollisesti Pirkanmaan hyvinvointialueen TKIO-toimialueella, työntekijöinä ovat ylilääkäri, ensisijaisesti yliopistoyhteistyöstä vastaava erityisasiantuntija, syövänhoidon kliininen asiantuntija sekä osa-aikainen laatupäällikkö. Alueellista toimintaa tukevat 24-henkinen kliininen työryhmä, 11-henkinen tieteellinen työryhmä sekä laaja hoitotyön verkosto. Sisä-Suomen syöpäkeskuksen henkilöstö vastaa myös Tays Syöpäkeskuksen toiminnan kehittämisestä sekä laatuauditoinnista yhdessä yliopistosairaalan ammattilaisten ja yliopistotutkijoiden kanssa. 

Lue lisää

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella todetaan vuosittain noin 1300 uutta syöpätapausta ja näistä potilaista ohjautuu lääkehoitoarvioon syöpätautien poliklinikalle Hämeenlinnaan vuosittain vajaa 500 potilasta. Syöpätautien poliklinikalla Hämeenlinnassa on töissä neljä erikoislääkäriä ja yksi erikoistuva lääkäri. Sairaanhoitajia poliklinikalla on neljä. Lisäksi keskussairaalassa on palliatiivinen yksikkö, jossa työskentelee 1-2 lääkäriä ja yksi sairaanhoitaja.

Yksikkö toteuttaa laaja-alaisesti yleisimpien syöpäsairauksien lääkehoitoja lähipalveluna maakunnassa Hämeenlinnan lisäksi myös Forssan ja Riihimäen sairaaloissa.

Yhteistyö on tiivistä sairaalan muiden erikoisalojen kanssa (mm. moniammatilliset hoitokokoukset), mutta myös muiden hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden (erityisesti Tays Syöpäkeskuksen) kanssa. Merkittävin yhteistyö liittyy syöpäpotilaiden sädehoitoon sekä vaativimpien syöpäkirurgisten leikkausten keskittämiseen yliopistosairaaloihin.

Tälle hetkellä merkittävimmät kehittämishankkeet liittyvät lymfoomapotilaiden hoitopolun uudistamiseen yhteistyössä Taysin syöpätautien vastuualueen kanssa, uuden syöpälääkehoito-ohjelmiston (Kemokur) käyttöönottoon sekä toiminnallisen muutoksen suunnitteluun kohti uutta, vuonna 2026 Hämeenlinnan Ahvenistolle valmistuvaa ASSI-sairaalaa.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella todetaan vuosittain noin 1500 uutta syöpätapausta. Syövän diagnostiikka tapahtuu avosektorilla ja keskussairaalan diagnostiikkaa tekevissä yksiköissä. Syövän kirurginen hoito tapahtuu valtakunnallisten suositusten mukaan pääosin yhteistyössä Taysin kanssa. Sädehoito toteutetaan enimmäkseen Vaasan keskussairaalassa, osa sädehoidosta annetaan Jyväskylässä ja Taysissa.

Onkologian yksikössä on 3 erikoislääkäriä, 7 hoitajaa ja yhteinen osastonhoitaja Hematologian ja Infuusiopoliklinikan kanssa. Poliklinikalla toteutetaan uusien potilaiden hoidon suunnittelu, hoitojen toteutus ja seuranta, sekä suonensisäiset polikliiniset lääkehoidot. Osastohoitoa vaativa onkologinen hoito on Taysissa.  Gynekologi ja hematologi vastaavat omista potilaistaan. Urologit toteuttavat oman elinryhmänsä hoidot omalla poliklinikallaan lukuun ottamatta levinneen virtsarakkosyövän lääkehoitoja. Lymfoomien hoito on pääosin keskitetty Taysiin. Harvinaisemmat syövät (kuten kivessyöpä, penissyöpä ja sarkoomat) hoidetaan Taysissa. Moniammatillinen meetingtoiminta on säännöllistä, joko paikallisena tai Taysin MDT-toimintaan osallistuen.

Merkittävimmät kehityshankkeet liittyvät digitaalisten palveluiden kehittämiseen, tablettihoitajien työnkuvan kehittämiseen sekä työyhteisön hyvinvoinnin parantamiseen. Tällä hetkellä onkologian poliklinikka toimii väistötiloissa, jotka ovat riittävät tämänhetkiseen toimintaan. Suunnitteilla on uudet tilat jotka liittyisivät osana päiväsairaalasuunnitelmaan.