Tutkimusryhmät
Syöpätutkimusryhmät
Eturauhassyövän epidemiologinen tutkimus
Eturauhassyövän molekyylibiologia
Genominen sääntely syövän täsmälääketieteeseen
Ryhmät joissa osa tutkimuksesta on syöpätutkimusta
Seppo Parkkila
Anatomia
Tutkimuksen kohteena ovat syöpäsoluissa ilmentyvät hiilihappoanhydraasientsyymit (CA). Erityisesti CA IX ja CA XII isoentsyymejä ilmentyy monissa syöpäkasvaimissa ja niillä on ennusteellista arvoa ja mahdollisesti myös terapeuttista merkitystä uusien lääkkeiden kohdemolekyyleinä.
Lue lisää
Oommen P. Oommen
Biotekniikan ja nanolääketieteen ryhmä
Tutkimuksemme keskittyy soluväliaineen (ECM) polymeereihin kehittyneiden biomateriaalien suunnittelemiseksi biolääketieteellisiin sovelluksiin. Tavoitteenamme on kehittää seuraavan sukupolven biomateriaaleja, jotka voivat parantaa potilaiden hoitotuloksia ja edistää lääketieteellisen tekniikan alaa.
Lue lisää
Anssi Auvinen
Eturauhassyövän epidemiologinen tutkimus
Tutkimusaiheitamme ovat syövän ilmaantuvuuden trendit, syövän etiologia, ennustetutkimukset ja syöpäseulonta.
Lue lisää
Tapio Visakorpi
Eturauhassyövän molekyylibiologia
Tutkimusryhmä tutkii eturauhassyövän synnyn ja etenemisen mekenismeja. Erityisesti geneettisiä ja epigeneettisiä muutoksia. Tämän hetken keskeisinä fokusalueina ovat AR-signalointi ja ei-koodaavat pitkät RNA-molekyylit (lncRNA). Tutkimus perustuu pitkälti potilasnäytteisiin, sekä solulinjamalleihin, joita ryhmä myös muokkaa tarpeisiin sopiviksi.
Lue lisää
https://research.tuni.fi/molecular-biology-of-prostate-cancer/
Annika Auranen
Gynekologinen syöpäryhmä
Gynekologinen onkologinen ryhmä tutkii gynekologisia syöpiä (kohtu-, munasarja-, kohdunkaulan ja ulkosynnyttimien syöpä) synnytys- ja naistentautien osastolla. Ryhmä keskittyy pääasiassa erilaisiin gynekologisiin syöpiin liittyviin kliinisiin kysymyksiin, mutta myös translaatio- ja epidemiologista tutkimusta tehdään. Yksikkö osallistuu aktiivisesti myös kansainvälisiin ja kansallisiin kliinisiin tutkimuksiin.
Alfonso Urbanucci
Genominen sääntely syövän täsmälääketieteeseen
Tutkimusryhmä keskittyy geneettisen säätelyn tutkimukseen , erityisesti eturauhassyövässä. Ryhmä on myös osa Eturauhassyövän tutkimuskeskusta (PCRC). Tutkimusryhmä käyttää yksittäissoluteknologiaa ja selvittää solujen koostumusta eturauhassyöpäpotilasnäytteissä niissä ilmenevien geenien perusteella sekä selvittää ennusteellisia ja ennakoivia geenimarkkereita, jotka liittyvät aggressiiviseen vs. ei-tappavaan eturauhastuumorin kehittymiseen ja käyttäytymiseen. Ryhmää kiinnostaa myös ymmärtää paremmin immuunipuolustuksen roolia kasvaimen alkuvaiheen kehityksessä ja hoitoresistenssissä.
Lue lisää
Olli Lohi
HemoRes tutkimusryhmä
Lasten leukemian syntymekanismien ymmärtäminen ja niiden pohjalta uusien täsmälääkehoitojen suunnittelu.
Lue lisää
Matti Lehtinen (emeritus)
HPV-interventiotutkimukset
Tutkimuskohteena ovat ihmisen papilloomavirus (HPV) -rokotuksen turvallisuus, syntyneen immuniteetin kesto, HPV-rokotuksen antaman suojan kesto, HPV-rokotusstrategioiden vaikuttavuus, HPV-rokotettujen seulonta, HPV:n aiheuttamien pään- ja kaulanalueen syöpien seulonta.
Jussi Nikkola
Jussi Nikkolan ryhmä, ctDNA urologiassa
Ryhmä tutkii virtsan ctDNA: n mahdollista käyttöä urologisten syöpien diagnostiikassa, joka mahdollisesti laajentuu myös gynekologisiin syöpiin. Tavoitteena on parantaa potilaiden elämänlaatua, vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja vastata lisääntyneeseen työmäärään urologiakeskuksissa.
Xin Lai
Lailab
Tutkimuksessamme yhdistetään, analysoidaan ja mallinnetaan erilaisia molekyylitietoja syöpätutkimuksen edistämiseksi. Kehitämme ja sovellamme erilaisia tietoteknisiä ja matemaattisia menetelmiä kasvainten heterogeenisuuden ymmärtämiseksi tavoitteenamme näin tunnistaa syövän biomarkkereita ja kehittää hoitoja.
Lue lisää
Matti Nykter
Laskennallinen biologia
Laskennallisen biologian tutkimusryhmä kehittää laskennallisia ratkaisuja biotieteiden tutkimusongelmiin. Olemme osa Helsingin yliopiston koordinoimaa Kasvaingenetiikan tutkimuksen huippuyksikköä (2018–2025). Tutkimuksen tavoitteena on selvittää syövän molekulaarisia mekanismeja ja avata näin uusia mahdollisuuksia hoitojen ja diagnostiikan kehittämiseksi. Tutkimusryhmässämme yhdistyy kokeellinen ja laskennallinen syöpätutkimus.
Lue lisää
Olli Silvennoinen
Molekulaarinen immunologia
Tutkimme JAK-kinaaseja, jotka säätelevät verisolun syntyä ja immuunijärjestelmän toimintaa, joiden poikkeava aktivaatio johtaa pahanlaatuisiin veritauteihin ja immuunisairauksiin. Tutkimuksemme selvittävät JAK:ien toimintamekanismia atomitasolla ja pyrimme hyödyntämään tätä tietoa parempien hoitojen kehittämisessä.
Lue lisää
Meenakshisundaram Kandhavelu
Molekulaarinen signalointi
Ryhmä on kiinnostunut uusien syöpälääkekohteiden löytämisestä ja tutkimisesta molekulaarisen signaalinkäsittelyn avulla. Yleistavoitteemme on tunnistaa ja karakterisoida farmakologisesti uusia reseptorin agonisteja ja antagonisteja ja tutkia niiden mahdollisuuksia ihmisen syöpäsairauksien hoidossa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi integroimme tutkimusryhmäämme sekä kokeellisen että laskennallisen asiantuntemuksen.
Lue lisää
Hanna Ojala, Eeva Harju
Monitieteinen psykososiaalinen syöpätutkimus (MOPSY)
Ryhmä käyttää monitieteistä ja monimenetelmäistä lähestymistapaa tutkiessaan syövän vaikutusta ihmisten elämään. tapoja joilla potilaat yrittävät selviytyä hoidon sivuvaikutuksista; ja miten he hallitsevat sairauden aiheuttamaa epävarmuutta. Ryhmä koostuu eri tieteenalojen tutkijoista, kuten kansanterveystieteestä, lääketieteestä, sukupuolentutkimuksesta, sosiaalityöstä, terveyssosiologiasta, hoitotieteistä, terveyspolitiikasta ja sosiaaligerontologiasta.
Lue lisää
Elina Haavisto
Palliatiivinen hoito (PalCare)
Tutkimuksen kohteena on 1) läheisten osallisuus potilaan palliatiivisessa hoidossa, jossa kehitetään osallisuutta arvioiva mittari ja arvioidaan läheisten osallisuutta (läheisten psykososiaalinen tukeminen ja osallistuminen potilaan hoitoon), 2) potilasta hoitavalta henkilökunnalta edellytetty osaaminen ja sen arvioiminen sekä ammatillinen elämänlaatu palliatiivisessa hoitotyössä. Lisäksi kehitämme instrumenttia, jolla arvioidaan syöpäpotilaiden psykososiaalista tuen tarvetta ja toteutumista sairaalaympäristössä. Myös instrumentin psykometriset ominaisuudet arvioidaan.
Sauli Palmu
PeeTU
Dosentti Sauli Palmu johtaa lasten kliinisten tutkimusten yksikköä, PeeTUa. Ryhmä tekee kliinisiä lääke- ja lääkinnällisten laitteiden tutkimuksia. Ryhmä tekee myös lasten terveydenhuoltojärjestelmän tutkimusta, joka sisältää palliatiivisen hoidon sekä lasten uusiutuneen ja resistentin syövän hoidon. Jälkimmäisessä he tekevät yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kliinisissä tutkimusyksiköissä työskentelevien asiantuntijoiden kanssa.
Lue lisää
https://www.pirha.fi/palvelut/sairaalat-tays/lasten-ja-nuorten-sairaalapalvelut/lasten-laaketutkimus
Steven Bova
PELICAN Yksilöllinen lääketiede
Tutkimme syövän evoluutiota tavoitteenamme parantaa syövän hoitotuloksia.
Lue lisää
Vesa Hytönen
Proteiinien dynamiikka tutkimusryhmä
Tutkimusryhmäni kehittää räätälöityjä 3D kasvatusmalleja syövän invasiivisuuden tutkimiseen. Meitä kiinnostaa erityisesti solun ja soluväliaineen välisiä vuorovaikutuksia välittävien proteiinien rooli invasiivisuudessa. Käytämme tutkimuksessa organoidimalleja.
Lue lisää
Teemu Haikarainen
Rakenteellinen immunologia
Käytämme eri rakennebiologian ja molekyylimallinnuksen menetelmiä tutkiaksemme, miten proteiinien toiminta aiheuttaa syöpää. Kehitämme myös uusia syöpälääkkeitä rakenne- ja tietokonepohjaisilla menetelmillä.
Lue lisää
Teemu Murtola
Rasva-aineenvaihdunta eturauhassyövän kohdennettavana heikkoutena
Tutkimusryhmä selvittää eturauhassyövän aineenvaihdunnan, erityisesti lipidiaineenvaihdunnan ominaispiirteitä taudin etenemisen eri vaiheissa ja hoitoresistenssin synnyssä. Lisäksi arvioidaan keinoja, joilla voidaan hoidollisesti vaikuttaa eturauhassyövän aineenvaihdunnallisiin heikkouksiin.
Lue lisää
Pia Österlund
RAXO tutkimusryhmä
RAXO on maanlaajuinen tosielämän etenevä tutkimus levinneestä paksu- ja peräsuolikarsinoomasta, ja se käsittää yli 1000 potilasta. Tavoite on selvittää etäpesäkkeiden leikattavuus, ennuste eri hoitomuodoilla, taudin käyttäytyminen ja etäpesäkeprofiili. Tutkimuksen tärkein osa on moniammatillisen ryhmän keskitetty ja toistettu arvio etäpesäkkeiden leikattavuudesta.
Pirkko-Liisa Kellokumpu-Lehtinen (emerita)
Rinta-, eturauhas- ja suolistosyövän prognostinen ja terveyteen liittyvän elämänlaadun tutkimusryhmä
Ryhmämme tutkii kliinisissä prospektiivissa tutkimuksissa uusia hoitoja kolmessa yleisimmässä syövässä (rinta-, eturauhas- ja suolistosyöpä) sekä ennustetekijöitä kuten ctDNA:ta ja potilaiden elämänlaatua.
Teemu Ihalainen / Elina Mäntylä
Solujen biofysiikan ryhmä
Tutkimme rintasyövän mekanoadapaatiota. Hankkeessa tutkitaan, miten mekaaniset voimat muuttuvat muutoksiksi tuman toiminnoissa ja solujen kohtalossa, ja pyritään selvittämään näiden prosessien merkitystä rintasyövän etenemiselle ja pahanlaatuisuudelle.
Lue lisää
Kirsi Rautajoki
Syövän säätely ja immunologia
Tutkimuksemme pyrkii selvittämään, miten solujen muuttunut säätely ohjaa solujen muuttumista pahanlaatuisiksi ja heikentää immuunipuolustusta, jotta olisi mahdollista kehittää tehokkaampia keinoja tällaisten kasvainten diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi. Päätutkimuskohteemme ovat aivokasvaimet, erityisesti diffuusit glioomat ja AT/RT:t, mutta työskentelemme myös muiden syöpätyyppien kanssa. Hyödynnämme pääasiassa erilaisia genomiikan, epigenomiikan ja transkriptomiikan menetelmiä sekä potilaiden kasvainkudoksen spatiaalista analyysiä tutkimuksessamme.
Lue lisää
Arja Jukkola
Sädehoito ja onkologia
Päätutkimushankkeemme liittyvät rinta-, eturauhas- ja suolistosyöpään, mutta meillä on myös melanoomaan, lymfoomaan ja aivosyöpiin liittyviä tutkimushankkeita. Tutkimus keskittyy rintasyövän ennustetekijöihin. Meillä on laaja prospektiivisesti kerätty tietopankki. Käytämme myös erilaisia kansallisia rekistereitä sekä in vivo- ja in vitro -menetelmiä perusmekanismin selvittämiseksi. Lisäksi meillä on laaja retrospektiivinen Real Word Data keuhkosyövän ennusteesta ja ennustetekijöistä sekä kustannustehokkuudesta.
Lue lisää
Johanna Laukkarinen
Tampereen haimaryhmä
Ryhmämme keskittyy haimatulehduksen, haimasyövän ja kystisten kasvainten sekä haimakirurgisten tekniikoiden kliiniseen, perus- ja translaatiotutkimukseen.
Lue lisää
Mark van Gils
Terveyspäätösten tuki tutkimusryhmä (DSH)
Kehitämme datalähtöisiä päätöksenteontuen ohjelmistotyökaluja, käytettäväksi erilaisissa terveydenhuollon ympäristöissä. Kehitämme ratkaisuja erilaisiin sairauksiin, syöpä on yksi niistä.
Lue lisää
Minna-Liisa Änkö
Toiminnallinen RNAomiikka
Tutkimusryhmämme selvittää RNA-tason säätelyn merkitystä geenien ilmenemisessä sekä RNA-säätelyn merkitystä geneettisten sairauksien ja syövän synnyssä. Pitkän tähtäimen tavoitteenamme on hyödyntää RNA:n potentiaalia sairausdiagnostiikassa sekä uusien hoitomenetelmien kehittämisessä.
Lue lisää
Karoliina Louvanto
Tulehdus ja syöpä
Pääpainopisteemme on tutkia ja tarjota syvällistä ymmärrystä molekyyliepidemiologiasta, joka liittyy ihmisen papilloomavirus (HPV) -infektioon sekä miten tauti etenee kohdunkaulan ja muihin HPV:hen liittyviin syöpiin.
Lue lisää
Juho Lehto
TUNI Palliatiivisen hoidon tutkimusryhmä
Tutkimusryhmän tutkimuskohteena on palliatiivisen hoidon eri alueet. Erityisinä tutkimuksen kohteina ovat hengenahdistuksen hoito, päätöksen teko ja eettiset seikat elämän loppuvaiheessa ja palliatiivisen hoidon järjestäminen.
Lue lisää
Toni Seppälä
Täsmälääketiede vatsasyövissä
Keskitymme täsmälääketieteeseen. Se tarjoaa työkaluja oikein ajoitettujen ja molekyylisesti kohdennettujen syöpähoitojen tunnistamiseen. Tutkimuksemme kohdistuu: 1) oikeiden potilaiden valinta oikeaan aikaan, 2) kasvainten profilointi ja hoitovasteen ennustaminen ja 3) huonoennusteisten syöpien molekyyli- ja biologisten haavoittuvuuksien ja piirteiden tunnistaminen.
Lue lisää
https://research.tuni.fi/precision-medicine-abdominal-cancers/
Nonappa Nonappa
Täsmänanomateriaalien tutkimusryhmä
Rintasyövän ja diagnostisen mallien tutkimus: Tiimimme kehittää laboratoriomalleja monivaiheisen ja monimutkaisen etäpesäkeprosessin tutkimiseksi. Perimmäisenä tavoitteena on kehittää sopiva malli rintasyövän etäpesäkkeiden tutkimiseen ja prekliininen malli levinneen syövän hoitotutkimukseen.
Lue lisää